VELUX

VELUX Hrvatska d.o.o. dio je međunarodne VELUX grupacije s prodajnim i proizvodnim jedinicama u više od 35 zemalja i 10.000 zaposlenika širom svijeta. Poslovanje se temelji na prodaji i marketingu VELUX krovnih prozora, sjenila, prozora za ravni krov s kupolom i svjetlosnih tunela, a isti su dostupni u prodavaonicama građevinskog materijala diljem Hrvatske.

Više od 75 godina VELUX grupa promovira ideju dovođenja dnevne svjetlosti u prostore ispod krova. Brojne inovacije i predani rad rezultirali su širokim izborom proizvoda i rješenja koji pridonose kvaliteti života ljudi koji žive i rade u zgradama.

1941. godine, Villum Kann Rasmussen predstavio je briljantnu ideju da postavljanjem krovnih prozora dovede dnevnu svjetlost i svjež zrak u tamne tavanske prostore i tako stvori prostore pogodne za život. Ono što je započelo kao projekt obnove škole u Danskoj preraslo je u internacionalnu grupu kompanija koje poslovanje temelje upravo na ovoj izvanrednoj ideji.

VELUX Hrvatska d.o.o. više od 20 godina dovodi dnevnu svjetlost i svjež zrak u hrvatska potkrovlja te je jedan od partnera na projektu e4 kuće u Hrvatskoj.  

Više informacija o VELUX proizvodima pronađite na: https://www.velux.hr/

Što je ponukalo VELUX da se pridruži projektu i koje su najvažnije vrijednosti ovog projekta?

e4 koncept temelji se na 4 glavna principa – energija, ekologija, ekonomija i emocije. Za nas emocije predstavljaju poseban izazov – želimo stvoriti prostor s obiljem dnevne svjetlosti i svježeg zraka i tako stvoriti ugodnu unutarnju klimu za život obitelji. U tom naumu pomažu nam naši krovni prozori i sjenila koji stvaraju zdrave, energetski učinkovite prostore za život, rad, učenje ili igru.

Koji je najvažniji iskorak u hrvatskom graditeljstvu obiteljskih kuća koji će se napraviti s projektom e4 kuće, prema Vašem mišljenju?

e4 kuća praktično pokazuje da se nZEB objekti, pametne kuće budućnosti, mogu graditi s današnjim tehnologijama i proizvodima dostupnima na tržištu po prihvatljivim cijenama. Imat ćemo jedan ogledni primjer novoizgrađene obiteljske kuće gdje ćemo vidjeti učinke naših proizvoda na okoliš, mjeriti stvarno smanjenu potrošnju energije i njihov utjecaj na unutarnju klimu prostora. Također, pratit ćemo interakciju kuće i njezinih korisnika te utjecaj zgrade na kvalitetu života obitelji.

S kojim proizvodima sudjelujete na projektu e4 kuće i na koji način oni doprinose ukupnoj energetskoj bilanci projekta?

Osim daljinsko upravljanih VELUX INTEGRA® krovnih prozora, opremljenih vrhunskom opremom za ugradnju, sjenilima i vanjskim roletama, tu je i novi sustav VELUX ACTIVE with NETATMO koji senzorima kontrolira unutarnju klimu i po potrebi zatvara/otvara VELUX krovne prozore i vanjske rolete. Senzori mjere temperaturu, CO2 i vlagu i automatski upravljaju VELUX INTEGRA® proizvodima. Upravljanje je također moguće putem aplikacije instalirane na pametni telefon ili tablet. Na taj način optimizira se potrošnja energije i stvaraju idealni uvjeti unutarnje klime u prostoru.