Pana Windows

PANA d.o.o. osnovana je 2002. godine kao društvo kćer trgovačkog društva Međimurjeplet te je svojom djelatnošću nastavila dugogodišnju tradiciju jednog od najstarijih drvoprerađivačkih pogona, osnovanog 1911. godine u Turopolju. Kupnjom ovog pogona društvo je uspostavilo vlastitu proizvodnju parketa kao baznu djelatnost. Slijedeći tradiciju drvne industrije u državi, snagu i industrijsku održivost proizvodnje, PANA predstavlja industrijski kompleks koji primjenjuje modernu tehnologiju i inovacije. PANA zapošljava 140 radnika, koji godišnje u pilani, sušarama i parionicama obrađuju 40.000 m3 drva i proizvode 450.000 m2 klasičnog masivnog parketa i seljačkih podova. U obradi i proizvodnji najčešće se koristi drvo hrasta.

Izvrsnost rada i konkurentnost proizvoda tvrtke PANA prepoznata je na domaćem i na međunarodnom tržištu. Ulaganjem u nove tehnologije i znanje naših radnika u pogonima stvaramo proizvode koji prate trendove na tržištu, ali koji istodobno pružaju kvalitetu na koju se kupci uvijek mogu osloniti.

Naš cilj su proizvodi veće dodane vrijednosti te prepoznatljivosti našeg rada i proizvoda na tržištu. U svakodnevnom radu rukovodimo se principima ekologije i održivog razvoja. Kao dokaz toga, odgovornost prema prirodi i okolišu potvrđena je prestižnim FSC certifikatom (The Forest Stewardship Council; Vijeće za nadzor šuma), koji jamči poštivanje visokih ekoloških, socijalnih i ekonomskih standarda gospodarenja šumama.

Svjesni velike odgovornosti za buduće naraštaje, u našem svakodnevnom radu rukovodimo se  principima održivosti. Materijali koje upotrebljavamo u proizvodnji prozora, vrata i podova su u potpunosti ekološki i 100% reciklirajući, a sav drveni otpad koji nastaje u toku procesa proizvodnje ponovno upotrebljavamo kao energent za grijanje radnih prostora, pogon sušarskih kapaciteta ili proizvodnju električne energije i time je biološki ciklus zaokružen.

Pogledajte sve o PANA Windows proizvodima na: https://www.pana.hr/

Kao jedan od tvrtki partnera projekta e4 kuće u Hrvatskoj, što je ponukalo Vaš tvrtku da se pridruži projektu i koje su za Vas najvažnije vrijednosti ovog projekta?

PANA Windows d.o.o. kao proizvođač specijaliziran za proizvodnju drvenih i drvo-aluminijskih prozora, stijena i vrata, već godinama  kontinuirano ulaže u razvoj suvremenog dizajna i niskoenergetskih svojstava prozora. To su trendovi koje već godinama diktiraju tržišta zapadne Europe i  mi ih uspješno pratimo izvozeći preko 50% svoje proizvodnje na najzahtjevnija tržišta Austrije, Njemačke, Švicarske. Kad nam je tvrtka Wienerberger pristupila kao potencijalnom partneru na ovom projektu, odmah smo se prepoznali vrijednostima koncepta kuće E4 koje i sami zagovaramo:

Emocija – kroz zdravu mikroklimu i toplinu koju pružaju proizvodi izrađeni od drveta,

Energija- kroz niskoenergetska svojstva samog drveta poboljšana inovativnim materijalima i tehnikama,

Ekologija – na tržištu nema materijala koji se više uklapa u koncept očuvanja okoliša i održivog razvoja nego što je drvo koje koristimo za naše proizvode. Odgovornost prema prirodi i okolišu dodatno potvrđujemo korištenjem drva iz kontroliranih izvora koje jamče poštivanje visokih ekoloških, socijalnih i ekonomskih standarda gospodarenja šumama,

Ekonomija – ekonomski isplativi proizvodi nisu najjeftiniji proizvodi, već oni koji predstavljaju najbolji omjer kvalitete i cijene dugoročno u njegovom korištenju. Upravo u tu kategoriju spadaju naši proizvodi i naša je misija da konstantno educiramo kupce u tom smjeru.

Najveću vrijednost ovog projekta vidimo u činjenici da su se na ovom projektu okupile tvrtke s proizvodima vrhunske kvalitete koje zastupaju iste ili slične vrijednosti u svojem poslovanju i koje bi zajedničkim djelovanjem, ne samo uspješno realizirale ovaj projekt, već bi ubuduće svojom sinergijom mogle doprinijeti općedruštvenoj promociji i prihvaćanju koncepta ekološke i održive gradnje.

Koji je najvažniji iskorak u hrvatskom graditeljstvu obiteljskih kuća koji će se napraviti s projektom e4 kuće, prema Vašem mišljenju?

Najvažniji iskorak ovog projekta je prije svega educirati i uvjeriti kupce u nužnost prihvaćanja novih principa gradnje određene strategijama EU, vezane uz održivu gradnju i emisije CO2. Niskoenergetske održive kuće nisu više luksuz, one su nužnost. Kupci koji danas planiraju svoju budućnost s izgradnjom vlastitog doma moraju biti svjesni činjenice da ono što je danas jeftino u gradnji, postat će u vrlo skoro vrijeme skupo u eksploataciji. Ovaj projekt treba pokazati da svi partneri u ovom projektu imaju rješenja za budućnost i da nam se kupci mogu obratiti s povjerenjem.

S kojim proizvodima sudjelujete na projektu e4 kuće i na koji način oni doprinose ukupnoj energetskoj bilanci projekta?

Tvrtka PANA Windows d.o.o. sudjeluje u projektu s prozorima i vratima PANA PREMIER PASSIV MODERN. Ovo su prozori drvene konstrukcije s vanjskim aluminijskim opšavom koji dodatno štiti drvo od vanjskih utjecaja i omogućava lakše održavanje. Navedeni prozor ima 4 razine brtvljenja te s debljim profilom okvira postiže termička svojstva od 0,80 W/m2K i tako odgovara zahtjevima niskoenergetskih ili pasivnih kuća. Krila i okviri prozora su poravnati kako s vanjske tako i s unutarnje strane, i takvim dizajnom se uklapaju u potpunosti u građevine moderne arhitekture.

Osim konkretnih niskoenergetskih svojstava prozora koji doprinose ukupnoj energetskoj bilanci projekta, važno je napomenuti da drveni i drvo-aluminijski prozori izuzetno doprinose i opće društvenoj energetskoj bilanci i smanjenju emisije CO2 s obzirom da se u cjelokupnom procesu njihova nastanka koristi izuzetno malo energije i vrlo su niske emisije CO2.