Knauf Insulation

Knauf Insulation je jedan od najbrže rastućih proizvođača izolacije u svijetu koji u svojoj ponudi ima široku paletu izolacijskih materijala potrebnih za zadovoljenje sve većih zahtjeva za energetskom efikasnošću u novim i postojećim domovima, poslovnim zgradama i industriji.

Prisutan je u više od 40 zemalja i s više od 35 proizvodnih pogona za proizvodnju kamene i staklene mineralne vune, drvene vune i drugih izolacijskih proizvoda koji se svojim karakteristikama ističu među toplinskim, zvučnim i protupožarnim izolacijama u graditeljstvu, tehničkim i industrijskim izolacijama, ventilacijskim, klimatizacijskim i OEM sustavima.

Knauf Insulation Hrvatska posluje 38 godina kao lider u razvijanju i distribuciji izolacijskih sistema i proizvoda kod gradnje i obnove zgrada. Brojne stambene, poslovne i druge zgrade u Hrvatskoj izolirane su i zaštićene negorivim izolacijskim Knauf Insulation proizvodima.

Knauf Insulation je na tržište prvi od svih uveo tehnologiju veziva bez fenola i formaldehida, nazvanu ECOSE® Technology, koja se koristi u proizvodnji staklene, a od nedavno i kamene mineralne vune. Osnovu čini bio-vezivo bez aditiva, umjetnih bojila i pigmenata što osigurava okolišu prihvatljivije proizvode. ECOSE® Technology je dobitnik brojnih svjetskih i europskih certifikata i nagrada među kojima se ističu ‘Eurofins Gold – Indoor Air Comfort’ i ‘Green Mark’ – nagrada za Najbolji proizvod hrvatskog zelenog gospodarstva.

Saznajte više na: https://www.knaufinsulation.hr/

Kao jedan od tvrtki partnera projekta e4 kuće u Hrvatskoj, što je ponukalo Vaš tvrtku da se pridruži projektu i koje su za Vas najvažnije vrijednosti ovog projekta?

Knauf Insulation je dio ‘e4’ projekta u svim državama u kojima je do sad taj projekt započet. Naravno, ne bez razloga jer smatramo da je koncept ‘nZEB’ kuće neostvariv i nezamisliv bez kvalitetne toplinske, protupožarne i zvučne izolacije, a upravo su to karakteristike Knauf Insulation izolacije od mineralne vune! Sam projekt, uz brojne pozitivne karakteristike, po nama najvažniju vrijednost ima u sinergiji jakih, ozbiljnih i profesionalnih brendova koji su ponudili svoje veliko iskustvo, znanje i u konačnici svoje vrhunske proizvode koji će postati sastavni dio kuće koju zajedno gradimo u Remetama.

Koji je najvažniji iskorak u hrvatskom graditeljstvu obiteljskih kuća koji će se napraviti s projektom e4 kuće, prema Vašem mišljenju?

‘nZEB’ standard uskoro postaje obavezan za sve nove kuće. Na prvi pogled se čini kako će se time dogoditi velike promjene u pristupu projektiranju i gradnji obiteljskih kuća, ali u stvarnosti će to biti samo nadogradnja već započetog načina razmišljanja prema održivim, ‘zelenim’ i nisko-energetskim objektima u kojima boravimo. Ovaj će koncept zapravo standardizirati cijeli proces, što će olakšati gradnju takve kuće i investitorima i izvođačima.

Kuća koju smo započeli graditi u Remetama će biti izvrstan primjer na kojem će se snimati i fotografirati svaki detalj gradnje, a ti će materijali biti dostupni i od pomoći svima kojima će takva pomoć trebati kod gradnje njihovih ‘nZEB’ kuća.

S kojim proizvodima sudjelujete na projektu e4 kuće i na koji način oni doprinose ukupnoj energetskoj bilanci projekta?

Neskromno možemo reći kako će izolacija biti jedan od najbitnijih građevinskih elemenata koji će doprinijeti da kuća ostvari sve ‘nZEB’ zahtjeve. Knauf Insulation izolacija od mineralne vune bit će ugrađena u sve građevinske elemente kuće: u podove, pregradne zidove, potkrovlje i kosi krov te fasadu. Karakteristike mineralne vune su izvrsna toplinska izolacija, negorivost (klasa gorivosti ‘A1’ što znači potpuno negoriv izolacijski materijal), zvučna izolacija (mineralna vuna odlično apsorbira i prigušuje nepoželjne zvukove i buku), te trajnost i stabilnost materijala. Kruna na sve ovo je činjenica kako je Knauf Insulation mineralna vuna proizvedena po prirodnoj ECOSE tehnologiji koja je fenol-formaldehidno vezivo zamijenila vezivom na prirodnoj bazi što doprinosi boljoj kvaliteti zraka u prostoru u usporedbi na klasičnu izolaciju. ECOSE tehnologija nagrađena je brojnim nagradama i certifikatima među kojima se ističu ‘Eurofins GOLD – Indoor Air Comfort’ te ‘Green Mark’.