Bosch

Bosch Thermotechnik GmbH predstavlja poslovno područje toplinske tehnike grupe Bosch i sa svojim je međunarodnim predstavništvima vodeći europski proizvođač proizvoda za grijanje i pripremu tople vode koji štede resurse.

Bosch Thermotechnik GmbH raspolaže snažnim međunarodnim markama i širokim programom proizvoda, koji se proizvode u ukupno 21 tvornica u 11 zemalja Europe i Sjeverne Amerike. Poduzeće je u poslovnoj 2009. godini, s 13078 zaposlenika, ostvarilo promet od oko 2,9 milijarde eura, od čega je 66 % postignuto u inozemstvu.

Bosch ima odgovarajuće rješenje za udobnu toplinu doma. Proizvodni program obuhvaća solarne sustave, dizalice topline, kotlove na kruta goriva, visokoučinkovite sustave grijanja na osnovi fosilnih goriva, kao i inteligentnu regulaciju. Na svim poslovnim područjima svojim kupcima nudi energetski učinkovita rješenja. Jedan primjer uređaja za smanjenje CO2 je Bosch-ova dizalica topline koja štedi do 50% CO2 jer crpi toplinu koju je sunce posredno uskladištilo u prirodu- u zemlji, zraku ili vodi.

Dizalica topline s izvorom topline iz zraka, za grijanje prostorija, može crpiti toplinsku energija iz zraka prirodnog okoliša. Ovisno od modela dizalice topline i radnih uvjeta, za 20 % utrošene električne energije možete dobiti 100% iskoristive toplinske energije.

Toplinska energija sadržana u utrobi Zemlje i u zraku prirodnog okoliša uvijek je dostupna, slobodna, ekološki prihvatljiva, čista i neiscrpna. Naše dizalice topline pouzdano koriste ovu toplinsku energiju za grijanje vašeg stambenog prostora i pripremu potrošne tople vode, poboljšavajući komfor vašeg svakodnevnog života.

Za nas u Boschu, odgovoran odnos prema prirodi i okolišu predstavlja značajan cilj poduzeća. Jer ako okoliš i klima ostanu nezaštićeni, razumije se da to šteti i budućnosti poduzeća kao što je Bosch. Stoga nismo usmjereni samo razvoju energetski učinkovitih, inovativnih i za okoliš prihvatljivih proizvoda za naše kupce, nego slijedimo i načelo održivog razvoja na svakom proizvodnom mjestu i u svim radnim procesima.

Do sada smo za naše djelovanje primili brojne nagrade. Tako je, primjerice, Udruga indijske industrije (CII) odlikovala Bosch za obradu otpadnih voda i kišnice te za poticanje svijesti svojih djelatnika o potrebi zaštite okoliša u toj zemlji. U Sloveniji je tvrtka BSH Bosch i Siemens kućanski aparati dobila priznanje kao poduzeće najprijateljskije prema okolišu u zemlji, jer je u zadnjim godinama smanjila potrošnju vode za 50%, potrošnju energije specifičnu za svoje proizvode za 21% i otpadne ostatke proizvoda za 34%. Početkom 2007.-e, Komitet za okoliš kineskog grada Wujin odlikovao je našu tvrtku-kćer Bosch Rexroth odlikovanjem za aktivnosti očuvanja okoliša.

Sve o Bosch proizvodima pročitajte na: https://www.bosch-climate.com.hr/

Kao jedan od tvrtki partnera projekta e4 kuće u Hrvatskoj, što je ponukalo Vaš tvrtku da se pridruži projektu i koje su za Vas najvažnije vrijednosti ovog projekta?

U želji kvalitetne pripreme hrvatskog tržišta vezano za nove obveze koje smo preuzeli pristupanjem Europskoj Uniji, nastojimo pomoći u edukacijskom dijelu koliko možemo. Pokaznim primjerom pružamo struci mogućnost na praktičan način upoznati pravila koja ih čekaju.

Koji je najvažniji iskorak u hrvatskom graditeljstvu obiteljskih kuća koji će se napraviti s projektom e4 kuće, prema Vašem mišljenju?

Najvažnije je graditi objekte koji su po pitanju okoliša održivi za buduće naraštaje. Nepovoljne klimatske promjene ukazuju na potrebu djelovanja. Svijet smo samo posudili od naše djece.

S kojim proizvodima sudjelujete na projektu e4 kuće i na koji način oni doprinose ukupnoj energetskoj bilanci projekta?

Sudjelujemo s Boschovom dizalicom topline Compress 6000 AW koja omogućuje energetsko učinkovito grijanje s COP do 4,93 zbog inverterske tehnologije. Na taj način zadovoljavamo uredbu 2010/31/EU o energetskom svojstvu zgrade (EPBD) i prije nego što ona stupa na snagu 2020. godine. Zgrada gotovo nulte energije treba ispunjavati zahtjeve u pogledu primjene obnovljivih izvora energije ako je najmanje 30% godišnje primarne energije podmireno iz obnovljivih izvora energije.