Baumit

Brend Baumit je dugogodišnji lider u proizvodnji i prodaji fasadnih sustava na Hrvatskom tržištu te je sinonim za inovacije, sigurnost, kvalitetu i povjerenje. Baumit d.o.o. je dio međunarodnog koncerna Shmid Industrie Holding iz Wopfinga s preko 100 godina poslovanja u sektoru građevinskih materijala te s poslovnicama u 29 zemalja. Široka i inovativna paleta proizvoda, pored programa za toplinsku izolaciju fasada, uključuje i proizvode za unutarnje prostore i program Zdravo stanovanje.

Vizija Baumita glasi:

„Želimo da svi ljudi stanuju zdravo, energetski učinkovito i lijepo“

Naši proizvodi i sustavi rezultat su istraživanja i mjerenja Baumit Istraživačkog parka VIVA u Wopfingu, čiji je glavni cilj točno mjeriti i ocijeniti utjecaj različitih građevinskih materijala na ugodnost stanovanja u prostoru. VIVA istraživački park laboratorij za zdravo stanovanje jedini je park takve vrste u Europi.

Kako biste uživali u boljoj kvaliteti života kod kuće te živjeli u zdravoj stambenoj klimi u interijeru, odaberite pravu toplinsku izolaciju. Sustav izolacije Baumit ima brojne prednosti, a neke od njih su da ugradnjom dobre izolacije štedite na troškovima prilikom izgradnje, osiguravate si ugodne temperature tijekom cijele godine, a time trajno smanjujete troškove grijanja. Osim toga, štitite zidove od pukotina i trošenja te sprječavate razvoj toplinskih mostova. Ono najbitnije jest da Baumit izolacijom smanjujete razinu ugljičnog dioksida, štitite okoliš i ostvarujete potpunu slobodu dizajna i kreativnosti.

Baumit Life pruža iznenađujući raspon od 888 kreativnih fasadnih boja. Ovaj sustav boja je lijep, širokog raspona boja i individualan baš kao i život. Pronađite više informacija na: https://baumit.hr/

Kao jedan od tvrtki partnera projekta e4 kuće u Hrvatskoj, što je ponukalo Vaš tvrtku da se pridruži projektu i koje su za Vas najvažnije vrijednosti ovog projekta?

Baumit d.o.o. kao renomirana tvrtka u Hrvatskoj i Europi na području fasadnih sustava, žbuka i estriha, svojim partnerstvom na projektu e4 kuće želi doprinijeti razvoju projekta kojim ukazujemo na nužnu potrebu uštede energije, ali i svim vrijednostima koje e4 kuća donosi ( Energy, Economy, Environment, Emotion). U našoj međunarodnoj kompaniji s 28 zemalja u Europi, Baumit prepoznaje glavne potrebe čovjeka a to je „zdravo i ugodno življenje“, odnosno važnost prostora u kojem čovjek boravi 90 % vremena tijekom života. Osim uštede energije, Baumit sa svojom ton kartom od 888 tonova i boja krajnjem korisniku unosi vedrinu i toplinu u dom.

Planirana suradnja proizvođača građevinskih materijala na projektu e4 kuće omogućuje prezentaciju i primjenu proizvoda na specifičan način omogućujući uvid i /ili edukaciju investitora o suvremenim i tradicionalnim materijalima u svrhu postizanja što boljih rezultata u smislu ušteda, zaštite okoliša, zdravlja i uštede energije.

Koji je najvažniji iskorak u hrvatskom graditeljstvu obiteljskih kuća, koji će se napraviti s projektom e4 kuće, prema Vašem mišljenju?

Najvažniji iskorak je postizanje svijesti o smanjenju energetskih potreba za grijanje i ujedno zdrav život „Healthy Living“. Temeljno načelo je optimalna zaštita vanjske ovojnice zgrade. Baumit fasadni sustav pruža nužnu nadogradnju toplinskog otpora konstrukcije izvedene od toplinskog bloka „Porotherm“ gdje potrošnja energije za niskoenergetsku kuću u Hrvatskoj treba iznositi 30-40  kwh/m2. EU komisija je u skladu s time oformila direktive koje utvrđuju da sve nove kuće od 2020. godine moraju biti niskoenergetskog karaktera. Za usporedbu, većina toplinskih izoliranih objekata u novogradnji ima prosječnu potrošnju preko 120 kwh/m2.

S kojim proizvodima sudjelujete na projektu e4 kuće i na koji način oni doprinose ukupnoj energetskoj bilanci projekta?

Na projektu E4 kuće, Baumit d.o.o. sudjeluje s certificiranim povezanim sustavom za vanjsku toplinsku fasadnim izolaciju (ETICS) „Star sustav“ gdje je doprinos energetskoj bilanci itekako značajan jer upravo na vanjskoj strani objekta najviše doprinosi anuliranjem toplinskih gubitaka. Također, svakom objektu najveću zaštitu kroz vijek pruža fasada i krov zajedno. Osim kroz vanjsku ovojnicu e4 kuće, Baumit d.o.o. sudjeluje u unutarnjem uređenju kroz paropropusne materijale za zidove koji zdravom i ugodnom klimom pospješuju zdravlje korisnika. Također, tu su materijali za izradu odgovarajućih podloga kao estrisi, cem. ljepila i dr.  Svojim materijalima osigurava kvalitetu i dugotrajnu zaštitu unutarnjeg i vanjskog prostora.